Pazar, Nisan 07, 2013

İnternet Aktivizmi : İsminin önüne TC koydun bitti mi canısı?



Halk sağlığı kurumu tabelalarındaki T.C. yazısını çıkartınca, garip bir infial oldu Facebookta.. İnsanlar isimlerinin başına TC koyup bu olayı protesto ediyorlar ve kendilerince tepkilerini koyuyorlar. yaptıkları aktivizm adına komik olmakla kalmıyor, bir noktada tüm sivil harekete, toplumtaki tüm protest tavra da zarar veriyor aslında..




Öncelikle bu yaptıkları olaya sağda solda, internet aktivizmi denmekte..

internet aktivizmi, konusunda iki farklı bakis acisi bulunmaktadir dünyada.. birincisi geçen senelerdeki tahrir meydanı gibi, wallstreet işgali gibi eylemlerin örgütlenmesini sağladığı için mükemmel bir şey olarak görülmesi.. bir eylemi örgütlemek için, bir duruşu gösterebilmek için bundan 20 sene önce el ilanlari ile oradan oraya koşanlar bunu tek tikla yapabiliyor artik.. insanlari ayaga kaldirabiliyor..

 ikinci görüş ise, internette bilgisayari basinda tik yaparak bir şeye destek olan insanin, kendisine gelebilecek minimum zararla bu işin içinden çıkması ve gerçekten bir şey yapmış olduğunu düşünmesi.. bizim de bu facebooktaki TC eylemini gördüğümüz taraf bu.

yani özünde internet aktivizmine iki farkli şekilde yaklasiyor insanlar.. eğer interneti bir araç olarak kullanip, reel dünyada gerceklestirilecek bir olayi örgütlemek için kullanirsaniz bu mükemmel bir şey.. tahrir meydanini doldurup, rejimi baştan başa değiştirebilirsiniz internetle.. ama işte bunun için, yürekli insanlara ihtiyaç var. sonuçta devrim tiklamayla değil, tüm varligi ile o meydanda olan insanlarla gerçekleşti. bir bakima da dikkat çekip derdinizi anlatabiliyorsunuz insanlara internet sayesinde.. 68lerde, insanlar sokaktaydi, her gün eylem yapiliyor, 6. filo dolmabahçeden kovalaniyordu. ama bir o kadar insan evlerinde oturuyor, ve o sokaga cikanlari düsman olarak görüyordu. çünkü medya, halki sevmeyip ondan korkan insanlarin, şu beatles'in gözlerinin içine bakarak "all you need is love" diyen adamlarin elindeydi..

şimdi o insanlar yine var. sokağa çıkan insanlardan ayri yerdeler, ama bu sefer çoğunluğu sokağa çıkanlarin dertlerini rt yapiyor, arkadaşları ile paylaşıyor.. eğer olayi "tamam rtledim, gösterilecek tepkimi gösterdim. bundan sonrasinda bir şey yapmam" diye algılarsak, internet sayesinde dünyayı düzleştirip, inanilmaz karlar etmeye başlayan kapitalizmin ekmeğine yağ sürmüş oluruz.. "oraya TC yazdim, ne biber gazı yedim, ne ayaklarım yoruldu, ne de coplanmadan tepkimi gösterdim" derseniz ve bunun gerçekten bir şeye çözüm olduğunu, karar mercilerinin sizin oradaki 2 haftalık isim değişiminizi ciddiye aldığını düşünüyorsanız çok ama çok büyük yanılgı içindesiniz..

 onlar bir şeyleri yasaklarken biz buradan "protesto ediyorum seni hain adam, al sana rt" diyip durursak onlar kazanır.. biz burada, gerçekte yapacağımız şeyleri örgütlemeli, planlamaliyiz.. biz burda sokakları konuşmaliyiz.. biz burda deniz gezmiş'in aslinda onun için çabaladığını bilmeyip, onu yakalatan gemerek'teki köylü gibileri yok etmeliyiz.. hiç değilse sokaklara gelemeyen insanlara, sokaklarda neden olacağimizi anlatmaliyiz..