Çarşamba, Mart 06, 2013

italyan güvercini uçuverdi, kanadını kırıverdi


çeyrek asırlık ömrünü türkiye'de geçirmiş biri olarak sokak hayvani olayina aşınaydım.. Yani bir büyük şehrin sokaklarinda illa ki başı boş köpekler, kediler, kazlar ve hatta koyunlar olabilirdi.. gece bazi sokaklardan geçmek sırf bu kedi köpek tarafindan taciz edilmek yüzünden bile korku dolu olabiliyordu.. hatta kendi kişisel tarihimde bir kara sayfa olan kaz saldirisina bile ugramistim..

ama bu italya'da sokak hayvani diye bir şey yok.. ve ben hiç sanmazdim ama seni özledim dönercide dürüm yerken yanıma gelip et isteyen kedi..




Adamlar sokakta kedi köpek gördüklerinde hemen bu konuda görevlendirilmiş birimleri harekete geçiriyorlarmiş.. hoop yakaladiklari kedi köpekleri belli bir süre barinaklarda sahiplenmesi için tutuyor, sonra da ne yazik ki uyutuyorlarmiş. zira hayvanlara bakmak, onlari beslemek inanilmaz masrafli bir şey olduğundan, ve toplum bir şekilde buna yardimci olmadigindan, uyutmak en iyi çözüm diye söylüyorlar.. (şuradan makeleyi boş vaktiniz varsa okuyabilirsiniz)

bu kedi köpek boşluğunda güvercinler meydani boş bulmuş ve coğaldıkça çoğalmışlar.. her yer güvercin kaynıyor.. devamli bir güvercin guklamasi, güvercin sıçması ile karşı karşıyayız.. maşallah onlar da hiç çekinmiyorlar bulduklari yere koyuveriyorlar.

güvercinlerin bu kadar çok olmasi, binalara konup oraya buraya pislemesi bu gaddar adamlarda "güvercin iğnesi" denen buluşa neden olmuş..


neredeyse her balkonda, her pencere varak'inda, her heykelin bi tarafinda bu ignelerden mevcut.. hikayede, etrafi kirlettikleri ve bazi eski yapilara güvercin boklarindaki toksik maddelerin zarar verdiği bilgisi mevcut.. hayvancagizlar buralara oturmaya calisinca "yandim anam" diyip kaçıveriyorlar.. bazi safçuk garibanlar ise, heralde yogun iş gününün ardindan bunlari secemiyor, giriveriyorlar ignelere.. sokaklarda ayaklarini, parmaklarini bu ignelere kaptirmiş güvercinler kayniyor ki çok acı..

biz ki avrupa'da barbar olarak adlandiririz, medeniyetin getirdiği bazı şeylerden uzağız ama hiç bir hayvana bu avrupalilar gibi davranmadigimiz için mutluyum.. bizim hiç bir yapimiz hayvanlardan değerli değil.. veya kimse arabasi evi pislendiği için, sokakta rahat yürüyemediği için hayvanlarin zarar görmesine, onlarin uyutulmasina taraf değil türkiyede..