Cuma, Mayıs 22, 2009

Şov Devam Etmeli

şarkidaki kullanım anlami ile, gercek yaşamda kullandigimiz versiyonu birbirine neredeyse taban tabana zıttırlar.. şarkida freddy mercury, "ölüyor olabilir, ölecek olabilir, umrumda değil, buradayim, icabinda burada ölecegim ama şov devam edecek" der.. buna bir itirazimiz yok.. mükemmel bir karakter, mükemmel bir insanlik.. şahsen benim de arzuladigim, benim de kendime istedigim son bu şekilde. şov bir şekilde devam ederken, yok olmak..

ikinci anlamı ise "her şeye ragmen şov devam etmelidir" ki gerçek anlamı budur aslında. yani bu kelamın bulunuş amacı tamamen bu ikinci anlamdır.. "ne olursa olsun, başınıza ne gelirse gelsin şov devam etmeli.." pek masumca gözüküyor aslinda.. evet şov devam etmeli. biz yaşıyoruz falan filan.. ama şöyle de ifade edebiliyorum ben bu lafi "aman ha sakin yaşamından uzaklaşma, çalışmaya, harcamaya, yemeye, üremeye devam et.. devam et ki bir şekilde çark dönsün" kendi kelimelerimiz ile hadiseyi anlattığımızda pek sevimli olmuyormuş degil mi? (ilk okulda "haydi simdi kendi cümlelerinizle anlatın" dediklerinde bunu hayal etmemişlerdi sanırım)

bu haliyle feci kapitalist bir söyleme dönüsüyor.. şov devam eder, kimse üretimden düşmez.. deprem olur, binlerce insan ölür.. ama şov devam eder.. otomobiller üretilir.. uygar dünya bunu ister çünkü. uygar dünya hiç bir seyin durmamasını, devinimini var oluşuna şart koşmuştur. zira dünya bile duran bir aygit değildir.. döner, döner, döner.. durmaz asla..

oysa niye devam etmeli ki? doğu kültürlerinde devam ediyor mu şov? hayır.. hindistanda birisi öldüğü zaman ailesi, kendilerini 2 hafta süresince bir odaya kapatırlar. kısıtlı yemek yerler, ihtiyaclarını yapmak için odadan çıkarlar sadece.. şov devam mevam etmez. gitmiştir.. babalari, anneleri, kardeşleri.. yakınlari. sikip atarlar şovu. devam etmesinin anlamını idrak edemezler çünkü.. belki evren kendileri etrafinda dönmüyordur ama, hayatları onların etrafında dönüyordur. ve hayatlarından birisi eksildigi zaman, dönmenin devam etme amacını kestiremezler.. "sikerim dünyasını da, şovunu daaa, insanlarını da" diyerek çekilirker köşeye.. hakeza zamanında, mısırlıların "tüm eşraf" ile birlikte gömülmeleri de bu düsturun neticesidir.. hayat bitmistir yahu. en azından bilinen hayat bitmiştir. bambaşka bir hayata adım atmıştır insan. artık yaptığı hiç bir seyi babasına gösteremeyecektir belki.. uyandığında üstünün örtüldüğünü gördügünde bunu annesinden baskasının yaptıgını düsünmesi gerekecektir. uyumadan önce kime öpücük verecegi bilemez.. böyle mi devam etmeli hayat? böyle mi devam etmeli şov?

eh sikeyim o şovu..