Salı, Mayıs 12, 2009

avustralya: aman o soktu, aman bu zehirledi!


jared diamondin ölümsüz eseri tufek mikrop ve celik'in ana mevzusu neden avusturalyalilar ne bileyim amerikalilar avrupayi degil de avrupalilar oralari bulmusturdur.. kitapta anlatilan hadise "onlarin inek gibi sahane hayvanlari ve atları yoktu ayrica bi gariptiler" şeklinde özetlenebilir.. hakket bu avusturalyalilarin inekleri ve atlari yoktur. o yüzden de pek gelisememislerdir aborjinler olarak..

tüm bunlari siktir edin, dünyada ne kadar zehirli, ne kadar manyak mahlukat varsa hepsi ama hepsi avusturalya civarindadir.. yani mesela biz burada engerek yilaninda korkuyoruz, akrepten endiseleniyoruz, kirkayaktan uyuz oluyoruz ya bu yaratiklari komple alip avusturalyaya atsak, oradaki canlilarin madarasi olurlar.. "siz kendinizi zehirli mi saniyorsunuz" derler de tasak gecer cumle hayvanlar alemi bizim orta dogunun zararli kefereleri ile..

adamların deniz anaları bile insanı öldürebilecek zehire sahip arkadaş. taş baligi mi dersin, avusturalya yılanı ve örümceği mi dersin, hatta adamların keneleri bile bambaska.. bir kutu avusturalya manyak hayvanini alip, italyan ordusunun üstüne biraksan, 3 günde italyan ordusundan bir şey kalmaz.. daha ne adamlar başka mekanlari bulmaya ugrassin ki. adam "şükür bugun de sokulmadan, ısırılmadan yenmeden bir günü daha atlattik" diyor dalgasina bakiyor.. adamın derdi başından aşkın, "kalk gidem bulam avrupayi" desen "sen önce sırtındaki akrebi al" derler sana.. öyle korkunç bi memleket.. yahu bir insanın evine soktuğunda, soktuğu organın etrafindaki yarim metre yari capindaki bir deriyi cürütebilen örümcek girer mi be? yaşanır mı orada yahu?.. haşeratına kurban olduğumun mezopotamyası..