Cumartesi, Nisan 25, 2009

murat hudavendigar (a.k.a. birinci murat)

(murat hudavendigar'in zamanın "facebook" sitesindeki profil fotografi)

hikayeyi biliyorsunuz. anadoluya yeni acaip seksi bir hukumdarlik gelince halk çok endişelenmemiş zaten bin senelik dogu romadan sıkılan halk değişikli olsun diye kah gülerek kah oynayarak osmanlı topraklarına girmişti. osmangazi, orhangazi derken baba şirketi üçüncü nesili murat ile görecekti.. murat bursa civarindaki toprakları daha da genişletmek niyetindeydi. hoş böyle bir misyonu neden edindikleri konusunda zerre fikrim yok. y

her neyse. muhtemelen "balkanlarda kizlar kendileri teklif ediyormus" lafı kulaklara gelince osmanlilar balkanlara açıldılar "aman melikem kavur baliklari, akşama getirecem osmanlilari" edirnenliği altında ilerledi osmanlı. sonra bi baktılar sırplar olay çıkartıyorlar, cenk mubalağa edildi..

buraya kadar biliyorsunuz. sırplara "hepiniz sındıksınız" dedikten sonra bunu hazmedemeyen sirplar ile bir de kosova savasi yapilmaya kalkildi. bu savasin sonunda da topraklari 95bin kilometre kareden, 500 bin kilometre kareye cikaran bi adam öldü.

(bu fotografta 37 cumhurbaskani, 12 kral, 18 kont, 23 dük var. ama dikkat çekeninin kim olduğunu görüyorsunuz)

simdi bundan sonrasi biraz karisik. ölümünün nasıl olduğu konusunda bizim tarihçiler ayri sırplarınki ayrı konusuyor. bereket internet var ki onlarin oykuleri ile kendimizin oykulerini bir sekil birlestirip asagi yukari bir dogruya ulasabiliyoruz.. bizim hikayemiz malum, mehmet kara'nin lise tarih kitaplarinda yazdigi sekli ile

"savas sonunda cenk alaninda dolasan m. h. (63), savas alaninda ölülerden biri olarak gizlenmis, miloş obiliç tarafindan korkakça, ödlekçe, şerefsizlik sınırlarının ötesinde katledilmistir"

bu yukardaki bizim resmi tarihimiz.. bir de sirplarin var tabi..

"kosovayi kan goturuyordu.. analar agliyor, cocuklar "baba baba" diyerek babalarini ariyorlardi.. o sirada sislerin içinden 11 adami ile miloş obiliç çıktı.. "kellesini getirecegim murat'in ve bu savasi da bitirecegim" dedi.. atina deh deyip, düsman hatlarina kilicindan cikardigi yildirimlar ile daldi.. osmanli sasirmisti. boyle bir ilahi gücün karsisinda ne yapacagini bilememisti.. aman dileyip yol actilar.. canlarini kurtarma şeysine düsmüslerdi.. miloş hükümdar cadirina fişşek gibi daldi.. orada murat i buldu. bir karnina, bir boynuna duhletti bicagini.. murat orada can verdi ama miloş da şehit oldu"

ikisi de pek inanilir seyler degil acikcasi.. ama düsününce, muhtemelen milos obilic(ki boş adam degilmis) savasirken bir bosluk buldu, 11 adami ile birlikte cenk ede ede, agir piyade olmanin da verdigi gazla, cepheyi yardilar ve murat ile karsilastilar, bir sekilde sansla, veya murat in kendine feci güvenmesi ile, murat'i orada şehit ettiler..
(bizde "savas alanında ölü yatiyordu" denilen miloş'un neler yaptiği fotoda görülebiliyor.. hoş murat'in neden miloş'un dibine kadar gittiği de görülebilir.. daha da hoşu kaybettikleri bi savaş ile bu kadar övünen başka bi ulus var mıdır acaba? garip insanlar şu sırplar)


muhtemelen bu hadisenin, bizim resmi tarihimizde "savas alaninda gezinirkene oldu işte naapcaksin kader" seklinde anlatilmasinin nedeni murat'in cocugu beyazid'in ta kendisidir.. cengaver bir delikanli olan beyazid, torunlarinin savaslara gitmekten korkmamasi icin "savasa gidin ama sonra cenk meydaninda salak salak dolasmayin" manasina gelen bu hikayeyi uydurmustu.. gercegi anlatsa "ya işte cephe yariliyor, geliyor sonra 12 tane komando, kirmizi bereli aliyorlar padisahin canini.. inanilir degil yaaa" seklinde, torunlarinda daha erkenden "ya takilin siz ben topkapida iyiyim" düsüncesi hasıl olurdu sanırım.