Çarşamba, Ocak 14, 2009

Mehteran ve Mehter Marşı

(1642 yılından bir resim. sanılanın aksine fotograf makinasi 1612 yilinda bir osmanlı olan "foto çelebi" tarafından bulunmuş, ama sonrasinda haramdir deyu yasaklanmıştır)

ecnebiler savasta taktikleri belirlemek icin bayraklari sancaklari kullanirlar iken osmanlinin orduya emir verme sekansi mehter marslari ile olmustur.. yani ecnebi cikiyor mesela yesil bayragi salliyor o sirada bayragi goren atlilar sol kanattan saldiriyor diyelim. ayni hadise türklerde padisahin veyahut alaybeyin "hucum marsi calina" demesi ile gerceklesiyordu..

her marsin belli bir taktiksel anlami vardi ve ordu sefer yolunda marslar hakkinda brifing e tutuluyordu "estergon calinirsa sunu yapacaksiniz, fetih calinirsa bunu yapacaksiniz, geçen savasta ey şanlı gaziler çaldık birbirinizi tokatladınız, olmuyor!" diye brifing ile gazi alan yeniceriler (ki savas yenicerilere kadar kaldiysa zaten cok kuvvetli bir savastir.. cünkü osmanli ordusu yenicerilerden evvel 3-4 tane farkli bölük ü savasa sürerek rakibin direncini kirar.. bu bölüklerin basinda da anadolunun degisik yerlerinden toplanan "deliler" yani akil hastalari gelmektedir) savasta üstün basarilar gostermistirler.. (ben diyeyim 100 başarı, siz diyin 1500 başarı)


(mehteran, savaşın sıkıcı geçtiği dakikalarda "meksika dalgası" yaparak kendini eğlendirirdi)

aslında mehter marsi diye su günlerde dinledigimiz marslarin cogu 1914 yilinda ismarlama olarak vahdettin in damadi ismail hakki bey e yazdirilan marslardir.. ikinci mahmut'un bir sabah uyanip da "yeter artik cok oluyor bu yeniçerileri deyyuslar" diyerek ocagi kapamasiyla yeniceri ocagi bildiginiz gibi kaldirilmisti.. ama fantastik fikirlerinden sual olunmayacak enver pasa "yahu yenicerileri kaldirdik hala yeniliyoruz bari mehteran i geri getirelim bu yeni bando cok sikko" demesiyle 1914 te mehteran bölügü yeniden kürülüyor..

fakat mehteranbasi olan insanlarin mefta olmasi yüzünden cogu eserin notalarina ulasilamiyor. hoş nota diye adlandirdigimiz zamazingolar "ebcet" ile yazilmis seyler. batili bir nota yok yani.. 3-5 sarki ile metallica bile konsere cikamazken mehtaran in savasa hic gidemeyecegi düsünülüyor hop o sirada donemin "sezen aksu" su kivaminda ismail hakki bey e basvuruluyor.. bir kac yüz resat altini karsiliginda ceddin deden gibi artar cihatla sanimiz gibi besteler yapiliyor..

yani mehteran marsinda "müslüman","türk" gibi unsular duydugunuzda tak "ismail hakki" diyeceksiniz arkadas.. zira osmanli ordusunun motivasyon araci ne din ne türklük.. kaldi ki mehteran bölügünün öncül amaclarindan birisi askeri motive etmek de digil askeri komuta etmek. yine de motive edilecekse genc osman gibi kahramanlik destanlari, ey gaziler gibi sehitligi yüceltecek sarkilar soyleniyor.. hayir ille ki askerin motive olmasi icin bişiler zamaninda soylenmisse eminim ki icinde "balkan kizlari","cilcil altinlar","kostantineye'de şan şöhret","ordu'da rütbe","goguste madalya" gibi kelimeler ile motive etmislerdir.. yemisim türklügü yemisim muslumanligi.. yeniceri dediginin cogu gayri müslim kokenli, neredeyse hepisi türk degil zaten..



bütün bunlarla beraber toplu halde mehter marslarinin sag partilerin ozellikle mhp gibi fasist egilimler güden partilerin tekelinde olmasi beni tav etmektedir.. yani bu kadar mükemmel eserlerin, dedigim gibi eye of the tiger misali spor salonlarinda gaz vermesi acisindan ne bileyim milli maclardan evvel stadyumlarda calinmasinin en büyük engeli bu fasist sahiplenmedir kanimca..

yani allaskina bugun türkiye milli takimi ic sahada maca ciksa, maca cikmadan evvel stad hoporlorlerinden "kuranda zafer vaadediyor hazreti yezdan" dese, takim bir gol geriye düsse verseler gene stad hoporlorlerinden hucum marsini ahanda suraya yaziyorum alinacak feedback in haddi hesabi yoktur.. ecdadimiz bu gazla viyana kapilarina dayanmis, sikko bir sekilde ekonomisini isgale dayandirabilmistir..

oysa simdi durum nasil mhp genel kurulu veriliyor oradan mehter marsi. yazik.. nereden baksan 400 senelik sahane bir gaz kültürü bosa gidiyor..




mehteran bölügünün geneli bu sekil.. bir de mehter marşı diye bir hadise var "kuran'da zaferden bahsediyor, hazreti yezdan" gibi sahane bir gaz cümlenin içinde yer aldigi bir hadise.. bu marsin makami "acem asiran" olmakla beraber usulu nim sofyan dir.. allah bile bu usul askeri costurmaya birebirdir.. yillar sonra ayni usul rocky adli ecnebi dovuscuyu de gaza getirmek icin kullanilacak eye of the tiger yani "kaplan'in gozu" adli eserde de kullanilacaktir.. sahsen ben su yasima geldim spor yaparken eye of the tiger in arkasina eklestiriyorum.. o an basiorum gaza, o an celalleniyorum.. kilolarim eriyor mükemmel bir vucud sahibi oluyorum

her neyse bu sahane marsin bestekari ismail hakki beydir hadisedeki paul mccartney yani güfterkar ise ahmet muhtar pasadir.. ahmet muhtar pasa'nin güftesini "ismail hakki bey "in yazmis oldugu üzerine yemin etmesi karsiliginda 25 frenk altini vaad olundugu fakat ismail hakki beyin tovbe zinhar bu küfür rüsveti kabul etmedigi dedikodu olunur.. allah günah yazmasin biz de gercekligine pek dem vurmayalim..

http://youtube.com/watch?v=fkutdamt9ym

videonun 4 bucuguncu dakikasindan itibaren dinlenebilir bu sanli eser..